ବିଟରୁଟ୍ ର ଫାଇଦା ଜାଣିଲେ ଆଜିଠୁ ହିଁ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେବେ
ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ବିଟ ରୁଟ ରସ ପିଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ଅନେକ ଲୋକ ବିଟ ରୁଟକୁ ସାଲାଡ ଭାବରେ ଖାଆନ୍ତି। କଞ୍ଚା ବିଟ ରୁଟ ଉଭୟ ଜିନିଷରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ବିଟ ରୁଟ ଏକ ପୁଷ୍ଟିକର ପରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଆଇରନ, ଫାଇବର, ଫୋଲେଟ, ପୋଟାସିୟମ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ରହିଥାଏ। ବିଟ ରୁଟ ରକ୍ତହୀନତା ଦୂର କରିବା, ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା, ପାଚନକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଏବଂ ଯକୃତକୁ ଡିଟକ୍ସ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ।କୌଣସି କାରଣରୁ ପେଟରେ ବାଇଲ ର ପରିମାଣ କମିଗଲେ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ ହେବାରେ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ । ବିଟରୁଟ୍ ଥିବା ପୋଷକତତ୍ତ୍ଵ ଆମ ପେଟରେ ଏହି ବାଇଲର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ଓ ଆମ ପାଚନତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ । ବିଟରୁଟ୍ ଆମ ଲିଭର ସଫା କରିବାର କାମ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ଲିଭର ଆମ ଶରୀରର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗ ଯାହାକି ୫୦୦ ରୁ ଅଧିକ କାମ କରିଥାଏ । ରକ୍ତ ସଫା କରିବା, ଶରୀରର ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁସାରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ ତିଆରି କରିବା ଓ ଶକ୍ତି ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଲିଭର ।ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି ଯେ ବିଟ ରୁଟ କଞ୍ଚା ଖାଇବା ଉଚିତ ନା ସିଝା? ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ସତ୍ୟ। ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁସାରେ, କଞ୍ଚା ବିଟ ରୁଟରେ ସମସ୍ତ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିମାଣରେ ଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ ରାନ୍ଧିବା କିଛି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ। କଞ୍ଚା ବିଟ ରୁଟକୁ ସାଲାଡ, ଜୁସ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଭଦାୟକ। ସ୍ନାୟୁ ପରିଚାଳନାରେ ମଧ୍ୟ ପୋଟାସିୟମର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ଵଅପୂର୍ଣ୍ଣ । ବିଟରୁଟ୍ ରେ ଥିବା ନାଇଟ୍ରେଟ ଆମ ଶରୀରରେ ନାଇଟ୍ରିକ ଅକ୍ସାଇଡରେ ପରିଣତ ହୋଇ ଆମ ଶରୀରର ରକ୍ତ ସଂଚାଳନକୁ ଠିକ ରଖିବା ସହ ଫୁସଫୁସ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ମାଂସପେଶୀର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିଥାଏ । ଆମ ହାର୍ଟ ସିଷ୍ଟମକୁ ମଧ୍ୟ ଭଲଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ବିଟରୁଟ୍ ।